MARI!! MARI !! BEG SEKOLAH PERCUMA!! TAPI DI MANEK URAI SAJA OK

Oleh: Mandor


LEMBAB. Itu je aku boleh bagitau tentang Kementerian Pelajaran yang terlalu lembab untuk memberikan bantuan berupa beg sekolah dan uniform kepada pelajar-pelajar. Sekarang dah masuk pertengahan tahun dah, baru nak beri? Lagi la pelik bila yang dapat tu kat Manek Urai je itu pun secara beransur-ansur. Tempat lain tak ada budak sekolah ke? Atau semuanya di tempat lain tu kaya-kaya belaka? Sebenarnya saja je aku buat-buat tanya soalan tu. Aku tahu

sangat jawapannya mengapa tiba-tiba pula ada bantuan beg dan uniform sekolah secara percuma ni. Kat Manek Urai pulak tu. Tak tahu lah aku kot-kot SPR `buta mata' atau buat-buat tak faham pulak. Kisahnya boleh baca la kat sini..

Tu pasal ramai orang tak percaya bila kata Umno dah berubah sekarang. Rakyat dah tengok banyak kali Umno takkan berubah sejak dari dulu, kini dan selamanya. Itulah taktik mereka bila menjelang pilihanraya. Masa inilah mereka sibuk nak menderma, sibuk nak tolong menoreh getah, sibuk nak tumpang tidor rumah orang miskin, sibuk nak beri bantuan beg sekolah dan macam-macam lagi. Masa pilihanraya kecil kat Sanggang dulu pun aku ingat lagi bagaimana sibuk dan rajinnya Puteri-Puteri Umno tolong orang kampung membasuh pakaian kat telaga. Agak-agaknya ada lagi tak tukang basuh tu buat kerja basuh kain kat Sanggang sekarang ni? Kirim salam, beb.

Sekarang ni, mai kat Kelantan pulak jual minyak. Bawa taktik lama dan usang tu. Umno silap besar. Mereka salah tempat nak jual minyak dan bukan tempatnya untuk Umno `berlakon'. Kelantan mungkin negeri yang Umno boleh kata miskin, tapi rakyat Kelantan tak miskin akal dan tak miskin maruah mereka. Jangan ingat rakyat Kelantan nak jual negeri dan agama mereka dengan sebiji beg sekolah Mydeen tu. Jangan ingat orang Kelantan terpedaya dengan sebatang dua pokok getah yang mereka toreh sampai luka-luka batang getah tu. Umno memang takkan berubah. Itulah Umno yang perangainya tak ada pada parti lain di dunia ini.

Biarlah mereka `buang tabiat' sebelum `ajal' tiba di Manek Urai. Orang Kelantan tetap pegang petua," Beri Gula Kita Kacau, Beri Kain, Kita Sarung, Beri Beg Kita Sandang, Beri Baju Kita Pakai, Beri Duit Kita Dermakan Pada Pas.....namun, Undi tetap Pas."

Sumber: http://armormech.blogspot.com/

 
Load Counter